Casa Bottega / Chris Briffa Architects

first_imgArchitects: Chris Briffa Architects Area Area of this architecture project Casa Bottega / Chris Briffa ArchitectsSave this projectSaveCasa Bottega / Chris Briffa Architects “COPY” Malta ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/955133/casa-bottega-chris-briffa-architects Clipboard Year:  Photographs:  Aldo AmorettiDesign Team:Chris Briffa ArchitectsCountry:MaltaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Aldo AmorettiRecommended ProductsResidential ApplicationsULMA Architectural SolutionsAir Facade Panels in Fonsanta RestaurationWoodTechnowoodPergola SystemsWindowsJansenWindows – Janisol PrimoWoodLunawoodThermowood FacadesText description provided by the architects. As an architect, designing your home is a labour of love, with all the permutations that love brings with it; obsessing, re-designing, evaluating possible solutions, costing, and realisation of vision. After purchasing the property, budget was lacking, and subsequently the first phase involved restoring the building to its original design, save a giant skylight in the sala nobile. While the lower levels embrace the existing structure and features such as tiles, apertures and textures, the penthouse is a contemporary counterpart, defined by contrasts between soft and hard materials, light and shade, solids and voids.Save this picture!© Aldo AmorettiThe ground floor, with its vaulted entrance, acts as the main reception cum gallery, whilst the arched basement is used as a model/prototyping workshop. With the construction of the upper levels, a lift enclosed in a steel and wired glass cage was placed within the courtyard, framing composed views as you ascend. The first floor contains the studio, the second floor acts as buffer zone. With this being between office and home, formal and informal are catered for. The concrete slab in the sala nobile is thus able to withstand a dance party of thirty people in motion. It is a space without strict function, an architectural library and a music room, a home theatre and a presentation facility, a place for power naps and late night chats.Save this picture!PlansThe new extension sits on two pre-cast concrete beams, which shift the entire weight of the penthouse onto the side party-walls, thus freeing the house from any additional load. Their inclusion was central to the transformation, but with it came various concerns. Cost aside, they were especially difficult to transport and install on a restricted site, surrounded by historic buildings and narrow streets. Considering their narrow, ribbed form, they were also not easy to design in terms of structural proportions and external skin.Save this picture!© Aldo AmorettiSave this picture!© Aldo AmorettiThe insertion of the beams was the culmination of excitement as they were slotted in, Lego-like. Subsequently, there was the designing and fitting of the steel railings, which follow the direction of the serrated edges of the beams. Their aesthetic success lies in their surface – cast over a carpet of timber slats – which gives them an ethereal, lightweight appearance in the sunlight, billowy and curtain-like. The master bedroom’s continuous, low window is sensitive to mood, with morning light bouncing off the oak floors, and a ten-metre long line of cacti, you are compelled to look outwards, whether in bed or taking a shower. The penthouse above the bustle of the street feels expansive, liberating. The folding living room doors pack up in a steel-unit which blurs the line between interior and exterior. Natural light fills the entire space from every wall, foliage and trees frame the roof top views, with both harbours beyond. Save this picture!© Aldo AmorettiThe sense of playfulness is demonstrated in the ‘tree house’, a low space located above the kitchen, where the children can be close by. The kitchen is the heart of this home, with a stainless -steel workbench that allows the cook to access tools in an efficient cooking-work triangle.Save this picture!© Aldo AmorettiProject gallerySee allShow lessBlue Bottle Coffee Hong Kong Central Cafe / Schemata Architects + Jo NagasakaSelected ProjectsMason Bros Warehouse Renovation / Warren and MahoneySelected Projects Share CopyAbout this officeChris Briffa ArchitectsOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesInterior DesignResidential InteriorsHouse InteriorsOn FacebookMaltaPublished on January 18, 2021Cite: “Casa Bottega / Chris Briffa Architects” 18 Jan 2021. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – LogisVinyl Walls3MExterior Vinyl Finish – DI-NOC™ StonePartitionsSkyfoldWhere to Increase Flexibility in SchoolsTiles / Mosaic / GresiteCupa PizarrasVentilated Facade – CUPACLAD UprightGlassLAMILUXGlass Roof PR60ConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMSkylightsVELUX CommercialAtrium Longlight Skylights in ExperimentariumMetal PanelsLorin IndustriesAnodized Aluminum – Copper FinishesStonesFranken-SchotterWall Covering & CladdingWindowsRabel Aluminium SystemsMinimal Casement Windows – Rabel 8400 Slim Super Thermal PlusSwingsStudio StirlingHanging Chair – BasketWallcovering / CladdingArrigoni WoodsWood Cladding – AcousticMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream “COPY” CopyHouses, House Interiors•Malta Save this picture!© Aldo Amoretti+ 11Curated by María Francisca González Share Area:  480 m² Year Completion year of this architecture project Houses 2020 Photographs Casa Bottega / Chris Briffa Architects Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/955133/casa-bottega-chris-briffa-architects Clipboard ArchDailylast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *