Oakland House / Kanner Architects

first_img 2007 Save this picture!+ 30 Share ArchDaily CopyHouses•Oakland, United States Oakland House / Kanner ArchitectsSave this projectSaveOakland House / Kanner Architects Oakland House / Kanner Architects CopyAbout this officeKanner ArchitectsOfficeFollowProductsGlassConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesOaklandHousesUnited StatesPublished on September 21, 2009Cite: “Oakland House / Kanner Architects” 21 Sep 2009. ArchDaily. Accessed 12 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodSiding Façade SystemWindowsMitrexSolar WindowMetal PanelsAurubisCopper Surface: Nordic DécorDining tablesB&B ItaliaDining Table – BullSkylightsVELUX CommercialModular Skylights – Atrium Longlight / RidgelightLouvers / ShuttersBruagShading Screens – Perforated Facade PanelsConcreteKrytonSmart ConcreteCompositesPure + FreeFormTechnical Guide – Creating a Seamless Interior and Exterior Material TransitionEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEAWindowsRabel Aluminium SystemsMinimal Casement Windows – Rabel 8400 Slim Super Thermal PlusDoorsGorter HatchesFloor Door – Fire RatedWire MeshCarl Stahl DecorCableGreen Wall System – FAÇADESCAPE™More products »Read commentsSave想阅读文章的中文版本吗?奥克兰住宅/ Kanner Architects是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Text description provided by the architects. Located in Oakland, California, on a down-sloping site high above the San Francisco Bay, this home was designed to capture the magnificent vistas spanning from the Bay Bridge to the Golden Gate Bridge. Floor-to-ceiling glass clears the way to unobstructed views. The predominantly south-southwest orientation required deep overhangs to cut down glare and soften the light quality in the home.The clients, a couple with grown children, wanted to create a dream home for their life as empty nesters, but still desired accommodations for their kids and other frequent guests. Thus, the four-bedroom home was planned as two distinct volumes connected by a glass bridge. Save this picture!Recommended ProductsDoorsRabel Aluminium SystemsMinimal Sliding Door – Rabel 62 Slim Super ThermalDoorsVEKADoors – VEKAMOTION 82Windowspanoramah!®ah!38 – FlexibilityDoorsC.R. LaurenceCRL-U.S. Aluminum Entice Series Entrance SystemThe primary volume is all about the owners who sought luxury and transparency. The master suite is a spacious open area with a wall of glass connecting the residents with their setting and capturing the breathtaking bay. The tub and shower are open to the bedroom and separated from the outside only by glass. Also in this main structure are the open plan of living room and kitchen. The secondary volume, the street-facing building, comprises less critical functions: a glass carport, three guest rooms and a recreation room. Save this picture!Spare and rigorously Modern in its aesthetic, the home has only a handful of materials and even fewer colors. Concrete floors, steel and glass window systems, and a mostly white composition of cabinetry and furnishings define the minimalist composition. Color is introduced subtly through blue plaster, landscaping, artwork and the dramatic views. The plaster, a meticulously trowelled herring bone scratch coat, has the illusory effect of a shimmering metal finish. Save this picture!The building’s bowed walls – an hourglass in plan – are a response to the client’s desire for curvilinear forms as well as a strategy to satisfy municipal setback regulations. Rather than require that the entire building be set back a certain distance from property lines, city planners allowed the clients to average the home’s setback distance. The curves also serve to create a visual compression, which has the effect of a volume being squeezed in the center and exploding to the view on the glazed façade.Project gallerySee allShow lessPakistan Pavillion for Shanghai World ExpoArticlesMuseum of Nature and Science / MorphosisArticles Share Area:  394 m² Year Completion year of this architecture project Projectscenter_img United States “COPY” Year:  “COPY” Architects: Kanner Architects Area Area of this architecture project Houses ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/35536/oakland-house-kanner-architects Clipboard ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/35536/oakland-house-kanner-architects Clipboardlast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *